“Tips” per una bona salut vocal

Tot i que la veu és una eina essencial del nostre desenvolupament en societat i és una marca personal clara que ens defineix i ens distingeix dels altres, sovint és una gran desconeguda.

La força de la veu, des del punt de vista de l’expressivitat i del que pot arribar a transmetre, és un fet que es fa evident, però no sempre en som conscients. Ens adonem que la necessitem quan no la tenim o quan és amb nosaltres però no en les millors condicions: potser malalta, potser cansada, potser apagada, potser simplement oblidada.

Però què passa quan la veu no tan sols és la nostra companya a la vida quotidiana, sinó que és una eina essencial i bàsica a la nostra feina o a les activitats que desenvolupem amb més freqüència diàriament?

És per això que s’ha de prendre consciència de la necessitat de tenir recursos per a emprar la veu d’una manera eficient i sana en el context de cada professió i és aquí, on entra la formació de la veu.

Una bona salut vocal és imprescindible per prevenir i no patir patologies freqüents. Cada persona ha de revisar els hàbits que perjudiquen la seva producció vocal; no afectaran a tothom els mateixos factors, ni de la mateixa manera.

Des de EDGAR VOCAL COACH us volem donar les principals pautes d’higiene i salut vocal:

1

Bona hidratació: es recomana beure 1,5 litres d’aigua al dia per hidratar i humidificar la mucosa, no només dels plecs vocals sinó tota la mucosa de la qual estem revestits.

2

Condicions acústiques: evitar parlar en llocs sorollosos sempre que sigui possible. Controlar l’entorn i conèixer els nostres límits vocals ens ajudarà a gestionar correctament la nostra veu.

3

Consum de caramels: és recomanable limitar el consum de caramels, xiclets o altres productes de farmàcia que faciliten una salivació artificial que no hidrata i a la llarga pot ser perjudicial per l’efecte rebot de sequedat que produeix.

4

Raspera: hem d’evitar escurar-nos la gola contínuament per la irritació vocal que provoca. Quan notem que necessitem escurar-nos, podem empassar saliva, beure aigua o badallar.

5

Factors ambientals: S’ha de posar atenció als factors ambientals agressius com ara la pols (ex: guix i pissarra a les aules), la calefacció o l’aire condicionat excessius, productes de neteja amb olors fortes, etc.

6

Alimentació: evitar menjar en excés, controlar els horaris. Menjar sense pressa i mastegar bé. En cas de reflux gastroesofàgic, s’haurà de controlar molt el que mengem. Evitar al màxim el reflux ens ajudarà a preservar la mucosa vocal.

7

Refredats o laringitis: Si estem refredats o patim laringitis, és important que disminuïm el temps d’ús de la veu, així com també quan estem molt cansats o estressats. Podríem crear sobreesforços a la nostra laringe.

9

Descans vocal: parlar quan sigui estrictament necessari. Evitar el xiuxiueig. En cas d’haver de parlar és més recomanable fer-ho amb la poca veu de què es disposi. També hem de dormir i descansar bé. Es recomana dormir entre 7 o 8 hores diàries.

10

Evitar fumar: el tabac és un dels tòxics més importants i nocius que poden danyar l’aparell fonador (i la salut de la persona en general). Alguns dels efectes negatius del tabac en la veu són els nòduls, la afonia, el càncer i el reflux.

11

Cant: explorar el terreny del cant per potenciar l’instrument en la seva globalitat. El cant és la millor gimnàstica per a la nostra laringe. L’acció de cantar, realitzada mitjançant el coneixement anatòmic, fisiològic i acústic, garanteix un marc de salut i esdevé una gran eina de preparació, manteniment i prevenció vocal. El cant és terapèutic. Allibera tensions i foragita angoixes. I és el canal d’expressió que ens permet desfogar-nos, despullar-nos i ensenyar mitjançant el so de la nostra veu allò que som i sentim.

Aquests consells sobre la higiene vocal són els principals i els més bàsics, tot i que també hi ha altres factors, particulars a cada persona, que s’han de tenir en compte, com poden ser medicaments, alteracions posturals, factors emocionals, al·lèrgics, hormonals o respiratoris. Tenir-los en compte i evitar un ús inadequat ens ajudarà a gaudir del nostre aparell fonador en perfectes condicions durant molt de temps.